село Проглед

Вилно селище Проглед се намира в сърцето на Родопите. На 4 км от селото отстои ски-курортът Пампорово, на 6 км – Чепеларе с обновена ски туристическа база.

Проглед е разположено върху обширни поляни на десния бряг на река Чепеларска и е оградено отвсякъде с ниско било и гъсти смърчови гори. Само 500 м го отделят от главния път Пловдив – Смолян.

През лятото грее много слънце и е приятно за кратки преходи из околностите на селото.

През зимата то е защитено от ветровете и въпреки дълбокия сняг, селото е винаги достъпно. В горите наоколо растат много билки, горски ягоди, малини, гъби, боровинки.

История

Селото е на малко повече от век, което за България е сравнително кратък период. Създадено е от преселници около 1894 г. от съседното Соколовци (до 1934 г. Долно Дерекьой), което тогава се намирало в Османската империя (границата е минавала през прохода Рожен). За основатели се смятат поп Васил Тодоров, Тодор Станчев и други. Интересен факт е, че преселниците правят „завера“ – всеки, който се откаже да премине в освободените български земи, губи имотите си в полза на останалите от заверата.

Културни и природни забележителности

Невероятна природа – тучни ливади и вековни смърчови гори. Можете да срещнете сърни почти в самото село. От билото над селото се разкрива гледка към връх Снежанка и към Роженската обсерватория. Край селото има естествено местообитание на ендемичния вид родопски крем и идват много естествоизпитатели и природолюбители да го изучават и снимат. Малко известно е, че частта от Пампорово, попадаща в Чепеларе е в землище на с. Проглед. По стар път на излизане от селото може да се продължи пеш и през „Гатера“ да се стигне до центъра на курорта, като така се избягва натовареният асфалтов път. В землището на селото е и изворът на р. Чая (която продължава като Чепеларска и Асеновградска река).

Редовни събития

По традиция всяка година в първата събота на месец юли се състоява родова среща-събор, която през деня се провежда на ливада (местност „Тузлата“) в близост до селото, която е изключително живописна, с това че цялата е обградена с вековна гора. Вечер празненството се пренася на хорището на селото. Много приятен е преходът от селото през билото над него до махалата Караманица. От там покрай картофохранилището се излиза на Роженските поляни и с малко късмет и добро чувство за ориентация от намиращ се близо до пътя параклис можете да хванете пътеката, свързваща селото с Рожен. Не вдигайте шум и се оглеждайте – почти сигурно е, че ще срещнете сърна. Да извървите целия кръг ще отнеме не повече от час и половина.

Вила Проглед Вила Проглед Вила Проглед Вила Проглед

 

ВЪЛНУВАЩА ПОЧИВКА

Насладете се на незабравими моменти във вила O`sole mio с. Проглед.

Вилата е идеална отправна точка за разходки в околностите на село Проглед. През зимата вилата е само на един хвърлей от лифтовите съоръжения на Пампорово и Мечи Чал.

Резервирайте сега